0.6 r2669 crashes on battle start

You have a problem with TA3D, it doesn't run or it crashes...
/
Vous avez un problème avec TA3D, il ne se lance pas ou plante...
Post Reply
XChesser
Posts: 10
Joined: Tue Aug 24, 2010 10:49 pm

0.6 r2669 crashes on battle start

Post by XChesser » Wed Aug 25, 2010 10:38 am

Hi!
I have some problems with development version.
1. On battle start the game crashes. It happens on "loading the GUI" stage. Tested with default, TA-merge and DuneTA mods with different graphics settings. I've attached ta3d.log, backtrace.txt and ta3d.cfg here. Console output contains more info than both of the logs (important line with 'assertion failed' for example) so I attach it too. From time to time I see two different error messages, so console logs are also two.
2. I noted very large memory usage. On loading a battle (while units loading) the game begins mem wasting: it is occupating all available phys memory immediately, then takes much swap space. I made a test with running

Code: Select all

top -d 1 -p 12683 -b > top.log
The first record corresponds to launched game before battle running. On comparison of timecodes in top.log and ta3d.log you can see huge memory consumption while loading units (virtual memory usage is increased from 265MB till 1198MB). Seems to be a bug.
3. I also made a try to run TA33A mod but ta3d crashes with segfault in the early stage (see the log in attachment, the last line is 'Segmentation fault' in english).
4. As you can see from my logs ta3d prints the warning "[settings] Impossible to make the backup." while it makes backups correctly. Why this warning?

XChesser
Posts: 10
Joined: Tue Aug 24, 2010 10:49 pm

Re: 0.6 r2669 crashes on battle start

Post by XChesser » Thu Aug 26, 2010 8:01 pm

Hmm, logs have not been attached.
Attachments
xchesser.tar.bz2
Logs
(7.45 KiB) Downloaded 340 times

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: 0.6 r2669 crashes on battle start

Post by zuzuf » Sun Aug 29, 2010 8:44 pm

Sorry for taking so long to reply, I've been busy these days.

Have you enabled texture compression ? Since Intel chips use shared system memory the huge memory consumption could be due to textures.

The backup error line is due to a small change in the backup function which doesn't tell any more when the backup is successful or not and keeps returning the same status code ... I'll have to fix that when I have time.

PS: Which distribution do you use ? I have a netbook with an Intel chip, I'd like to reproduce the bug.
=>;-D Penguin Powered

XChesser
Posts: 10
Joined: Tue Aug 24, 2010 10:49 pm

Re: 0.6 r2669 crashes on battle start

Post by XChesser » Tue Aug 31, 2010 10:51 pm

I tried both with textures compression enabled and disabled: in any case I see huge memory allocation and the error. It is just units loading stage that takes very much memory.
I use Sabayon 5.3 GNOME x86. Yes, it seems to be a bug:

Code: Select all

[system] GNU/Linux, Vendor: Unknown Unknown (None)
Both 'uname' and '/proc/version' work as expected:

Code: Select all

$ cat /proc/version 
Linux version 2.6.35-sabayon (root@sabayon) (gcc version 4.4.2 (Gentoo 4.4.2 p1.0) ) #1 SMP Sat Aug 21 17:11:04 UTC 2010
$ uname -a
Linux Sabayon 2.6.35-sabayon #1 SMP Sat Aug 21 17:11:04 UTC 2010 i686 Intel(R) Celeron(R) M CPU 430 @ 1.73GHz GenuineIntel GNU/Linux
TA3D seems to use any other method to get Linux info.

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: 0.6 r2669 crashes on battle start

Post by zuzuf » Wed Sep 01, 2010 4:11 pm

Actually it just doesn't read the info ... this part of the code has been left in "work in progress" mode for too long.
=>;-D Penguin Powered

XChesser
Posts: 10
Joined: Tue Aug 24, 2010 10:49 pm

Re: 0.6 r2669 crashes on battle start

Post by XChesser » Tue Nov 02, 2010 2:08 pm

2707 still crashes. New "Texture quality" option doesn't help - units loading uses very large memory in the lowest quality mode. "Disable GLSL" doesn't help too.
The bug was also reproduced in Ubuntu 10.10.
The same behavior is in 0.5.4.

P.S. If I enable "Enable early Z in classic mode" DRI option the game doesn't start at all - just black window appears.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest