TA3D 0.6 beta 1 for windows

title is self explanatory / le titre est explicite non ?
Post Reply
User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Sun Nov 22, 2009 6:02 pm

Since pathfinder has been rewritten, all core features for 0.6 are now implemented so 0.6 enters now in beta stage. Which means stability should increase with betas and bugs get fixed since there is no more big structural changes to be made.

Concerning this beta 1, it's probably more buggy than the last alpha because of pathfinding code being a huge thing. Huge improvements have been with pathfinding and now units should not get stuck any more (there is a known bug which makes unit stuck for no reason, this is not a pathfinding bug since other units can "push" those stuck units which will move again).

Some animation bugs have been fixed too since last alpha. Saved games compatibility is not preserved from alpha to beta 1 (because the new Pathfinder comes with new data structures). Some unit scripting related bugs have been fixed too, so now you can TA Excess beginning animation work.
Also there is a new command line option that runs a build picture renderer which renders a model on a specified background image (we now have auto generated build pictures for all units - TA3D's free resources are not included in this package since they are not stand alone yet).

As usual you can get the package from TA3D's ftp:
ftp://downloads.ta3d.org/binaries/windo ... _beta_1.7z
=>;-D Penguin Powered

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 8:11 pm

Can`t run. Asking for pthreadGC2.dll

Please fix and reupload by the same name.

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Sun Nov 22, 2009 8:27 pm

oops, I didn't see that problem since I could run it ...

Fixed archive uploaded :)
=>;-D Penguin Powered

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 8:29 pm

thx

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 8:52 pm

Strange bug. Game doesn`t starts. Loading screen halts.

Both campaign and single.
Attachments
ta3d.zip
(2.36 KiB) Downloaded 477 times

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Sun Nov 22, 2009 8:59 pm

strange, can you be more precise ? Where does it stops ? How long have you waited ?

I know it stays quite a long time on units loading (probably the last menu stuffs which should be more optimized) but for me it finishes loading and game starts.
I've built this package with mingw32 4.4, I'll try to build it again with mingw32 3.x (the same as alpha 18) if needed.
=>;-D Penguin Powered

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 9:00 pm

In scirmish map load indicator was full but the game doesn`t start. I`ve waited for about 5 mins after full load.
In single indicator halts on units. I`ll try again 1 min.

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 9:05 pm

yeah, all the times loading bar is fully filled - i`ve got text - Load finished but game doesn`t starts.

Added: you was right, I need to wait a little more while units are loaded, so the my previous post about halt on units was wrong.
Attachments
ta3d.zip
(3.78 KiB) Downloaded 491 times

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 9:12 pm

I`ve got it running. Set shadows to high... Strange... I`ll try to switch back an check.

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Sun Nov 22, 2009 9:19 pm

I guess I found the cause. It`s not shadows. Somehow new pathfinding cause program termination.

Once I order my Comm to move (or AI does) it makes several steps and game crashes. Maybe this was the cause of halting before :P

One more log if it helps.

(music still plays while game halts)

If you`ll fix it in a tomorrow - reupload the same file, no need in new version build :P
Attachments
ta3d.zip
(8.2 KiB) Downloaded 489 times
ta3d.zip
(7.19 KiB) Downloaded 480 times

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Sun Nov 22, 2009 11:56 pm

Today I've been trying to enable multicore support on a windows in a virtual machine and I discovered XP has a few problems with that so I was interested by this line in your logs:

Code: Select all

[Sun Nov 22 23:43:46 2009][ta3d][infos] CPU: 2
Do you have multi-core support working ? Which windows version do you have ? (XP pro/home, etc ...)
I am wondering if pathfinding is not using to much CPU on single core machines (I didn't test the resource limiting code).

PS: long loading time is fixed.
=>;-D Penguin Powered

xpoy
Posts: 669
Joined: Mon Sep 22, 2008 3:55 am

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by xpoy » Mon Nov 23, 2009 5:47 am

[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][check] Welcome to TA3D
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][check] Version: 0.6-WIP (r2217)
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos]
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [paths] Started from: `D:\ta3d\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [paths] Preferences: `D:\ta3d\settings\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [paths] Cache: `D:\ta3d\cache\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [paths] Savegames: `D:\ta3d\savegames\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [paths] Screenshots: `D:\ta3d\screenshots\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [paths] Logs: `D:\ta3d\logs\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] Opened the log file: `D:\ta3d\logs\ta3d.log`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [resources] Added `D:\ta3d\resources\`
[Mon Nov 23 13:01:17 2009][ta3d][infos] [resources] Added `D:\ta3d\`
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [settings] Loaded from `D:\ta3d\settings\ta3d.cfg`
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][notic] [system] Microsoft Windows, Vendor: Unknown Unknown (None)
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][notic] [system] Desktop: 1024x768 (32bits)
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [system] SDL version: 1.2.13
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] CPU: 1
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][check] OpenGL Informations :
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] Vendor: Microsoft Corporation
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] Renderer: GDI Generic
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] Version: 1.1.0
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [OpenGL] Texture compression: No
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [OpenGL] Stencil Two Side: No
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [OpenGL] FBO: No
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [OpenGL] Shaders: No
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] [OpenGL] Multi texturing: No
[Mon Nov 23 13:01:35 2009][ta3d][warns] [audio] Impossible to load the playlist : 'D:\ta3d\resources\music/playlist.txt'
[Mon Nov 23 13:01:36 2009][ta3d][infos] [audio] Loading sounds from gamedata\allsound.tdf
[Mon Nov 23 13:01:36 2009][ta3d][infos] [audio] Loading sounds from gamedata\sound.tdf
[Mon Nov 23 13:01:40 2009][ta3d][infos] [audio] Loading sounds from gamedata\sound.tdf
[Mon Nov 23 13:01:42 2009][ta3d][infos] The engine is ready.
[Mon Nov 23 13:01:43 2009][ta3d][infos] [font] `FreeSans`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeSans.ttf`)
[Mon Nov 23 13:01:43 2009][ta3d][infos] [font] `FreeMono`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeMono.ttf`)
[Mon Nov 23 13:01:43 2009][ta3d][infos] [font] `FreeSans`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeSans.ttf`)
[Mon Nov 23 13:01:43 2009][ta3d][infos] [font] `FreeSerif`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeSerif.ttf`)
[Mon Nov 23 13:01:43 2009][ta3d][infos] Initializing the mouse device handler
[Mon Nov 23 13:01:43 2009][ta3d][infos] Initializing the keyboard device handler
[Mon Nov 23 13:02:16 2009][ta3d][infos] [settings] Making a backup for `D:\ta3d\settings\ta3d.cfg`...
[Mon Nov 23 13:02:16 2009][ta3d][infos] [settings] The backup is done.
[Mon Nov 23 13:02:16 2009][ta3d][infos] [settings] The settings has been saved.
[Mon Nov 23 13:02:17 2009][ta3d][warns] [gfx] SDL_SetVideoMode failed : Unable to make GL context current
[Mon Nov 23 13:02:17 2009][ta3d][warns] [gfx] retrying with GL_DEPTH_SIZE = 16
[Mon Nov 23 13:02:17 2009][ta3d][infos] [font] `FreeSans`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeSans.ttf`)
[Mon Nov 23 13:02:17 2009][ta3d][infos] [font] `FreeMono`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeMono.ttf`)
[Mon Nov 23 13:02:17 2009][ta3d][infos] [font] `FreeSans`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeSans.ttf`)
[Mon Nov 23 13:02:17 2009][ta3d][infos] [font] `FreeSerif`: From cache (`D:\ta3d\cache\FreeSerif.ttf`)
[Mon Nov 23 13:02:27 2009][ta3d][infos] [settings] Making a backup for `D:\ta3d\settings\ta3d.cfg`...
[Mon Nov 23 13:02:27 2009][ta3d][infos] [settings] The backup is done.
[Mon Nov 23 13:02:27 2009][ta3d][infos] [settings] The settings has been saved.
[Mon Nov 23 13:02:37 2009][ta3d][infos] [settings] Making a backup for `D:\ta3d\settings\ta3d.cfg`...
[Mon Nov 23 13:02:37 2009][ta3d][infos] [settings] The backup is done.
[Mon Nov 23 13:02:37 2009][ta3d][infos] [settings] The settings has been saved.
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] [settings] Making a backup for `D:\ta3d\settings\ta3d.cfg`...
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] [settings] The backup is done.
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] [settings] The settings has been saved.
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] Aborting now. Releasing all resources...
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] Exiting now.
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] Aborting now. Releasing all resources...
[Mon Nov 23 13:02:45 2009][ta3d][infos] Exiting now.


A player get 100 CPU in main menu, look like some problem in hardware check

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Mon Nov 23, 2009 8:17 am

zuzuf wrote:Today I've been trying to enable multicore support on a windows in a virtual machine and I discovered XP has a few problems with that so I was interested by this line in your logs:

Code: Select all

[Sun Nov 22 23:43:46 2009][ta3d][infos] CPU: 2
Do you have multi-core support working ? Which windows version do you have ? (XP pro/home, etc ...)
I am wondering if pathfinding is not using to much CPU on single core machines (I didn't test the resource limiting code)
Yes, I have 2x core CPU, AMD Athlon 64 X2 5200+.
My OS is Windows 7. (it have multi-core support by default AFAIK).

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Mon Nov 23, 2009 8:48 am

xpoy wrote:[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][check] OpenGL Informations :
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] Vendor: Microsoft Corporation
[Mon Nov 23 13:01:18 2009][ta3d][infos] Renderer: GDI Generic
looks like there is no hardware acceleration here.
=>;-D Penguin Powered

User avatar
Balthazar
Moderator
Posts: 2055
Joined: Wed Nov 01, 2006 4:31 pm
Location: Russian Federation
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Balthazar » Mon Nov 23, 2009 9:13 am

zuzuf wrote: looks like there is no hardware acceleration here.
He knows. He wrote in another thread about video card doesn`t support OpenGL. :P

xpoy
Posts: 669
Joined: Mon Sep 22, 2008 3:55 am

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by xpoy » Mon Nov 23, 2009 4:41 pm

/:^]
How ever, the main bugs can in pathfind/ loading/ ati code

Manoa
Posts: 3
Joined: Wed Aug 12, 2009 10:01 pm

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Manoa » Sun Nov 29, 2009 9:40 pm

processor: Core 2 Duo E6750 (Conroe 65nm)
memory: 2048 MB
video: AMD Radeon 3870, 512MB GDDR4 VRAM
platform: xp32 sp1

first loading time is VERY LONG (before cache) (was 15 minutes).
second and third loadings were only 6 minutes

when it says "finished loading" it's stuck in the loading screen and starts playing music, then when the music stops, it goes back from "finished loading" to "loading map" (and green bar goes back) then the log says "game started" and "good luck comander" but there is nothing on the screen

game mode was single player/arm campaign, graphic settings as you can see were on highest

btw forum does not support upload txt/log/cfg extensions
Attachments
ta3d.cfg.zip
rename to .cfg to see
(1.89 KiB) Downloaded 468 times
stderr.zip
rename to .txt to see
(642 Bytes) Downloaded 421 times
stdout.zip
rename to .txt to see
(10.83 KiB) Downloaded 459 times

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Sun Nov 29, 2009 9:49 pm

hm the unit loading time reveals some interesting differences between OSes. Looks like windows doesn't keep directory structures cached which Linux seems to do.

This bug is fixed it should not appear in next beta (soon next week I hope).
=>;-D Penguin Powered

Manoa
Posts: 3
Joined: Wed Aug 12, 2009 10:01 pm

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Manoa » Sun Nov 29, 2009 9:59 pm

I could help test on linux too, but my linux system probably not qualified (pentium 3 slot 1 500 mhz, 384 mb sdram, mach64)

User avatar
zuzuf
Administrateur - Site Admin
Posts: 3281
Joined: Mon Oct 30, 2006 8:49 pm
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by zuzuf » Sun Nov 29, 2009 10:02 pm

Indeed I doubt the mach64 could run TA3D but it may be worth trying :roll:
=>;-D Penguin Powered

xpoy
Posts: 669
Joined: Mon Sep 22, 2008 3:55 am

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by xpoy » Mon Nov 30, 2009 5:46 am

I will had time in next week, maybe.
Then will try to help in code optimization, profession tester/:^}~

Manoa
Posts: 3
Joined: Wed Aug 12, 2009 10:01 pm

Re: TA3D 0.6 beta 1 for windows

Post by Manoa » Tue Dec 01, 2009 4:23 pm

actually that's not entirely correct...
I think it's because of my filesystem, I am using a ext3 driver for windows, and using ext3 filesystem in windows, so when I load ta3d on that filesystem, it take 6 minutes after cache, but now that I moved the beta to a FAT32 filesystem, the loading time was a little more than 1 minutes, without cache the loading time was 4:30 minutes on FAT32, looks like my ext3 filesystem driver for windows slow things down despite write cache was enable on all physical drives

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests